De Afghaanse autoriteiten meldden zaterdag dat vier werknemers van het Rode Kruis die eerder deze week in Afghanistan in gijzeling werden genomen ongedeerd zijn vrijgelaten.
De Taliban zeiden eerder niet te hebben geweten dat de vier Rode Kruis-medewerkers waren. Dat had een woordvoerder van de fundamentalistische beweging eerder telefonisch laten weten Volgens de Afghaanse politie verkeren ze in goede gezondheid.
De vier medewerkers, twee Afghanen, een Macedoniër en een uit Myanmar, verdwenen woensdag in de provincie Wardak even ten zuiden van de hoofdstad Kabul na een mislukte poging een Duitse gijzelaar en vijf Afghanen die in juni werden ontvoerd vrij te krijgen.
Over diens lot is nog niets bekend, zeiden de Afghaanse autoriteiten. De Duitse gijzelaar werd op 18 juli in de oostelijke provincie Wardak ontvoerd door criminelen. Die droegen hem later aan de Taliban over.
De gijzelaars werden overgedragen aan een Afghaanse medewerker van het Rode Kruis in de provincie Wardak. Dit vertelde Abdul Udood Pashtunzar, een woordvoerder van de provincie aan het persbureau AFP.
De onvoorwaardelijke vrijlating van de vier collega’s is een grote opluchting voor ons en hun families,” zei Franz Rauchenstein van de Rode Kruis-delegatie in Kabul in een verklaring.
In de verklaring werd de Taliban niet genoemd. Er werd alleen gezegd dat de groep was vrijgelaten nadat ze in gijzeling waren genomen door een gewapende groep in de provincie Wardak.
Een woordvoerder van de Taliban, Zabihullah Majahid, heeft echter bevestigd dat zijn groepering de vier “per ongeluk” in gijzeling had genomen. Ze zijn onvoorwaardelijk vrijgelaten, omdat het Rode Kruis goede achtergronden heeft in Afghanistan.
“Ze moeten door geen van de partijen kwaad worden gedaan in het conflict,” zei de woordvoerder tegen AFP eerder op vrijdag.
Van de voortvluchtige leider van de Taliban, Mullah Mohammad Omar, werd een oog verwijderd in een ziekenhuis van het Rode Kruis in de Pakistaanse stad Quetta nadat hij gewond was geraakt tijdens zijn strijd tegen de Sovjet-bezetting in de jaren tachtig.
Andere gijzelingen
De ontvoering is er een uit een serie gijzelingen van buitenlanders die toe worden geschreven aan de Taliban of aan criminele bendes die losgeld willen hebben.
Het team dat gevangen werd genomen had proberen te onderhandelen over de vrijlating van de Duitse ingenieur Rudolf Blechschmidt. Hij werd een dag voor de Zuid-Koreanen ontvoerd, samen met een Duitse collega. Deze werd een aantal dagen later gedood.
Functionarissen hebben verklaard dat er pogingen worden ondernomen de Duitser en de Afghanen vrij te krijgen, maar dat daarbij niet veel vooruitgang wordt geboekt.
De Taliban hebben onlangs weer geëist dat er medestanders uit de gevangenis vrij worden gelaten in ruil voor de gijzelaars.
In de provincie Logar wordt ook nog steeds een man uit Bangladesh vastgehouden die voor een hulporganisatie werkt en op 15 september werd ontvoerd.
De Taliban heeft de verantwoordelijkheid daarvoor niet opgeëist en men denkt dat hij is ontvoerd door een bende die losgeld wil hebben.
zaterdag 29 september 2007
Abonneren op:
Posts (Atom)